Löpträning för att bli en bättre innebandyspelare

Sko för löpträning

För att kunna bli framgångsrik som innebandyspelare är det viktigt att arbeta upp sin snabbhet, explosivitet och uthållighet. Då behöver du arbeta fram en väl avvägd träningsrutin som fokuserar på att förbättra din löpförmåga och att du ska klara av att prestera på hög nivå i 60 minuter.

Snabbhetsträning

Snabbhet är avgörande för alla innebandyspelare och för att förbättra den kan du inkludera följande i din löpträning:

Intervallträning

Lägg till högintensiva intervaller i din löpträning. Spring så snabbt du kan under korta distanser, följt av återhämtningsperioder. Detta simulerar det explosiva tempot i en innebandymatch och den korta återhämtningsperiod som du får under bytena.

Backsprintar

Att inkludera backträning i din löprunda både stärker dina benmuskler och ökar din explosivitet.

Hoppträning

Lägg även till hoppträning, för att förbättra din spänst och snabbhet. Exempel på övningar för detta kan vara hoppande utfall och höga knälyft.

Uthållighetsträning

För att du ska kunna prestera på topp under hela en innebandymatch kräves även god uthållighet. Här är ett par du kan använda dig av för att förbättra din uthållighet genom löpträning.

Långdistanslöpning

Inkludera längre löpturer för att öka din uthållighet. Detta hjälper dig att bygga upp din kondition för att klara hela matcherna. Var noga med att hitta bra skor för löpträning, så att du inte sliter för mycket på fotleder och knän.

Tempolöpning

Växla dessutom mellan olika hastigheter under dina löprundor. Det tränar din kropp att anpassa sig till ett varierat tempo, vilket är avgörande i en match.

Innebandyanpassning

För att du ska bli en bättre innebandyspelare är det viktigt att du anpassar din löpträning till innebandyns specifika krav. Nedan kan du se ett par saker att tänka på.

Riktningsförändringar

Innebandy innebär att det hela tiden förekommer snabba riktningsändringar. Träna på att byta riktning under dina löprundor genom att inkludera sidosteg, snabba vändningar och cirkelrörelser.

Intensiva återhämtningsperioder

Eftersom innebandymatcherna består av perioder med intensiv aktivitet och korta återhämtningsperioder kan vi inte nog poängtera att du ska inkludera sprintintervaller följda av korta vilotider i din träning.

Skadeförebyggande åtgärder

För att säkerställa att du kan fortsätta träna och spela under lång tid är det viktigt att förebygga skador. Nedan kan du läsa några tips.

Uppvärmning och nedvarvning

Börja och avsluta varje träningspass med lämplig uppvärmning och nedvarvning för att förbereda dina muskler och leder, samt för att påskynda återhämtningsprocessen

Styrketräning

Som innebandyspelare är det kanske roligare att lire med boll på innebandyplanen, men komplettera din träning med styrketräning. Då bygger du upp muskulär stabilitet och minimerar risken för skador.

Summering

Att bli en vass innebandyspelare krävs en målinriktad löpträning som främjar snabbhet, explosivitet och uthållighet. Genom att du inkluderar olika typer av övningsmoment och anpassar din träning till innebandyspecifika krav kan du utveckla din förmåga att prestera på hög nivå under hela matcherna. Kom ihåg att balansera din träning med vila och skadeförebyggande åtgärder för att säkerställa långsiktig medverkan på planen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.