Spelinspektionens arbete mot matchfixning inom innebandy

Spelinspektionens arbete mot matchfixning inom innebandy

Sedan 2019 har Spelinspektionen sett till att hålla den svenska spelmarknaden trygg och säker genom införandet av kravet på svensk licens. Det innebär att samtliga spelbolag måste arbeta aktivt för ett ansvarsfullt spelande gentemot sina spelare. Därtill är Spelinspektionen en organisation och en aktör som verkar i andra sammanhang kopplade till spel. Matchfixning i sportvärlden har länge varit ett utbrett problem, något som har resulterat i ökade krafttag. Däremot har innebandyn varit något mer förskonad.

Den klassiska typen av vadhållning innebär att man som spelare satsar pengar på något som kommer att inträffa i framtiden, utan att veta resultatet. Matchfixning är en manipulation av ett resultat som innebär att resultatet är klart på förhand för den som spelar. Att matchfixa är ett brott i sig och något som har blivit allt mer uppmärksammat på senare år. För spelbolag och casino med svensk licens pågår ett aktivt arbete för att få bukt på problemen som finns kopplade till matchfixning.

Matchfixning i sportens värld

Sportens värld var länge fredat från olika typer av korruption, inte minst när det kommer till vadhållning. I Sverige såg vi en ökning i diverse spelskandaler som uppdagades under 1990-talet. Än idag dyker det upp nya misstankar kring matchfixning, dessutom i flera olika sporter. Det är inte alltid det fastställs med all säkerhet att det rör sig om matchfixning men eventuella händelser utreds åtminstone.

Kollar vi på innebandysporten är det inte på något sätt en sport som har varit fredat från misstankar om matchfixning. Spelinspektionen har tillsammans med spelbolagen utrett händelser genom åren där resultat och matchhändelser har väckt misstanke. När så sker följer en process som i slutändan ska resultera i en friande eller fällande dom. Allt som oftast resulterar utredningen i en friande dom då eventuella misstankar kan avskrivas.

Olika typer av matchfixning inom innebandy kan vara att ett visst resultat ska inträffa eller att ett visst antal mål ska falla. När det kommer till begreppet matchfixning inom vadhållning görs det även en ekonomisk vinning på resultatet. Spelinspektionen och matchfixningsrådet vi ska gå djupare in på lägger ett stort fokus på manipulation av resultat för ekonomisk vinning då det är ett stort hot mot idrotten såsom vi känner till den.

Svensk spellicens

Den svenska spellicensen som det blev krav på i januari 2019 innebär bland främst att spelbolagen ska erbjuda en trygg och säker plattform för spelarna. I det ingår att erbjuda verktygen som krävs för att spela ansvarsfullt. Det rör sig om möjligheten att sätta gränser för insättningar, förluster och tiden du spenderar på sajten. Därtill ska det alltid finnas länkar till självtest, stödlinjen.se och Spelpaus.

Spelinspektionens matchfixningsråd

Av Spelinspektionen har det bland annat inrättats ett så kallat matchfixningsråd där Spelinspektionen själva, regeringskansliet, spelbranschen, polis, åklagare och inte minst Riksidrottsförbundet arbetar i samråd för att motverka manipulation av resultat. Där ingår även ett nytt spelfuskbrott som infördes i januari 2019, samtidigt som det blev krav på svensk licens genom spellagen.

Brottet, det vill säga att påverka utgången av ett spel, kan med den relativt nya lagen resultera i fängelse i upp till två år om man blir dömd för spelfusk. Syftet är mer riktat mot att straffa matchfixning snarare än att straffa osportsligt spel. Handlar det om att vinna sportsliga fördelar i form av resultat och poäng går det inte under spelfuskbrott.

Detta ingår i spellagstiftningen

Spelbolagen har som nämnt ett stort ansvar i att motverka matchfixning. Åtgärder har vidtagits som både märks i vilka marknader som erbjuds på bettingsajterna idag samt i vilka sammanhang spelbolagen får synas. Nedan tre punkter har tagits fram av matchfixningsrådet med Spelinspektionen i spetsen för att motverka matchfixning.

  • Det får inte erbjudas vadhållning på händelser eller evenemang där merparten av deltagarna är under 18 å
  • Det får inte erbjudas vadhållning som är stötande eller olämplig.
  • Det får inte erbjudas vadhållning som omfattas av kommande föreskrifter om förbud med avseende på matchfixning.

Ansvariga för att ovan punkter följs är först och främst spelbolagen. Spelinspektionen ansvarar i sin tur för kontroller att spelbolagen gör sitt på ämnet. Det gäller för spelbolagen att arbeta aktivt för ett ansvarsfullt spelande. Brister man på någon av punkterna kan det resultera i sanktionsavgifter och varningar. Skulle det bli upprepande kan även den svenska licensen fråntas.

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.