Svensk Innebandy lanserar nytt koncept för ökad rörelseglädje

Svensk innebandy

När pandemin slog rot i vårt samhälle var det mångas liv som förändrades. Bland dessa var det många barn som slutade på sina fritidsaktiviteter, däribland innebandy. Träningar och tävlingar som ställdes in, och tränare som lämnade föreningar som gick ekonomiskt på knäna fick barn och unga att sluta idrotta. Nu vill man ändra den riktningen och få fler barn att börja spela innebandy igen – och tycka det är kul samtidigt.

Populariteten ökar hos spelbolag utan licens

Trots siffror som menar att färre unga spelar innebandy är sporten är fortfarande populär. Den är bland annat Sveriges största inomhussport och sporter som innebandy hos spelbolag utan licens ökar i popularitet. Dock har idrottsvärlden högre mål än så, nämligen att göra innebandyn till en folksport, alltså en sport som tilltalar och är öppen för alla, som är enkel och rolig att utövas av alla.

Åtgärder för att nå nationella mål

För att nå innebandyns vision att göra sporten till en folksport i Sverige vill man att fler unga ska börja spela innebandy och därmed röra på sig mer. Att utföra någon fysisk aktivitet som ung har positiva följder i ett senare vuxenliv, både fysiskt och psykiskt. Det minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt psykisk ohälsa i vuxen ålder. Att ägna sig åt en lagsport ökar även känslan av tillhörighet och gemenskap vilket gör att unga socialiserar sig och får vänner enklare.

Även Riksidrottsförbundet har presenterat nya riktlinjer för att nå målet att Sverige ska vara bäst på idrott i världen. Med dessa riktlinjer ska verksamheter och föreningar bedrivas på barn och ungas villkor. Riktlinjerna syftar till att beskriva barns rättigheter i idrotten vilka är: trygghet, delaktighet, glädje, allsidighet och hälsa.

Lanserar nytt koncept

För att främja Svensk Innebandys mål och samhällets gemensamma mål efter pandemin att förbättra folkhälsan lanserar nu OBOS tillsammans med Svenska Innebandyförbundet projektet ”Framtidens Innebandy”. Tanken med projektet är att det ska få fler barn i rörelse genom att koppla samman skolor och förenkla vägen till en idrottsförening.

Skolor och fritidsgårdar erbjuds gratis prova-på-dagar till sina elever, tillsammans med olika föreningar i hela landet. De lokala föreningarna kommer gå ut till skolorna och anordna roliga innebandyaktiviteter för att öka ungas intresse för att idrotta tillsammans och öka rörelseglädjen. Att idrotta i samband med annat skolarbete förbättrar även barns kognitiva förmågor som exempelvis problemlösningsförmåga och koncentrationsförmåga.

Responsen från barnen som varit delaktiga i aktiviteterna och projektet har än så länge varit övervägande positiva. ”Det har varit jättekul och man får lära sig nya saker. Innebandy är kul för man får träffa många nya vänner och samlas runt en rolig sport, det är också mycket action och fart” säger Nike som var med på en prova-på-dag i Knivsta tidigare i år.

Testats förut utan framgång

År 2020 gjorde Innebandyförbundet en liknande satsning när man ville öka inkluderingen och antalet spelande ungdomar. Man såg att andelen utövare bland unga var betydligt lägre i så kallade utanförskapsområden än i andra områden, och man ville få fler barn till låginkomsttagare att börja spela sporten. Man översatte information som sedan annonserades, dock utan framgång. Att denna gång koppla samman skolor och föreningar kan förhoppningsvis innebära ett framgångsrecept för ”Framtidens Innebandy”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.